Tel: 0315-242929
Nieuwbouw

Energiezuinig en duurzaam bouwen 

Een energiezuinig huis bouwen betekent een huis bouwen dat zo weinig mogelijk externe energie nodig heeft voor de verwarming, koeling of voor warm water. We proberen primair energie te besparen door een slim ontwerp dat gebruikt maakt van natuurlijke verwarming (passieve zonne-energie) en een zeer goede isolatie. Het slim gebruiken van goede materialen en technieken zorgen voor een veel lager energiegebruik en een optimaal wooncomfort. 

Energiezuinig bouwen 

Energiezuinig bouwen is niet alleen goed voor een duurzame toekomst, maar ook voor je portemonnee en je wooncomfort. 

De overheid heeft de BENG regelgeving in het leven geroepen. Ieder nieuwbouwhuis is energiezuinig, maar de materialen en technieken die hiervoor gebruikt worden, kunnen sterk verschillen. 

Hoe bouwen we energiezuinig 

Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe energiezuiniger de woning is. De thermische schil en luchtdicht bouwen zijn belangrijke componenten. Je moet dus zorgen voor een goede luchtdichtheid, voldoende ventilatie, duurzame verwarmingssystemen en benutten van aardwarmte en/of zonnenergie.  

Thermische schil

De thermische schil is de ‘jas’ van de woning. De thermische schil is één geheel. Hij wordt gevormd door de bouwkundige constructies, die de verwarmde ruimten omhullen en die hiermee de woning afscheiden van de buitenomgeving, bodem of aangrenzende onverwarmde ruimte.  

Luchtdicht bouwen. 

Het uitgangspunt van elke woning is een optimale thermische schil met maximale luchtdichtheid. Luchtdicht bouwen is het dichten van alle ongewenste kieren en naden in de woning om ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen. Door een goede luchtdichtheid is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Dit heeft een gunstige invloed op de energiekosten en het wooncomfort.  

Alle kennis in huis 

Bruggink is onderscheidend als je het hebt over ‘alles onder 1 dak ‘. Wij hebben tot doel om jou als opdrachtgever compleet te ontzorgen. Wij houden ons bezig met wet- en regelgeving over energiezuinig bouwen. Onze adviseurs bepalen samen met jou op welke punten je energie kunt besparen om een energiezuinige en comfortabele woning te realiseren. 

Technische systemen 

De basis van jouw energiezuinige woning is een optimale thermische schil met maximale luchtdichtheid. Daarnaast heb je technische systemen nodig voor het opwekken van energie en het verwarmen en koelen van de woning. Denk hierbij aan zonnepanelen, warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning. 

Ventilatie met warmteterugwinning 

De thermische schil zorgt ervoor dat je woning goed geïsoleerd en luchtdicht is. Belangrijk wordt dan een goede ventilatie. Een centraal WTW-systeem ventileert vanaf een punt in huis de gehele woning. Via het luchtverdeelsysteem wordt lucht op de juiste plek toe- en afgevoerd. Zo is er overal in huis voldoende verse lucht. Hierbij wordt de warmte of koude die al in huis aanwezig is hergebruikt. Zo gaat er geen energie verloren. 

Zonnepanelen 

Met zonnepanelen wek je zelf zonnestroom op. Zo verminder je de CO-2 uitstoot van je huishouden en ga je klimaatverandering tegen. De stroom die je dan zelf opwekt verbruik je direct in je eigen huis. Met zonnepanelen bespaar je dus op je energiekosten. Wij helpen je graag om het juiste aantal te bepalen voor jouw woonsituatie. 

Warmtepomp 

Een warmtepomp zorgt ’s winters voor een heerlijk warme woning en ’s zomers voor een koele. De warmtepomp is een duurzame oplossing die warmte onttrekt aan natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht of de bodemwarmte. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Samen met jou maken we hiervoor de juiste keuze. 

Verschillende niveaus van energiezuinig bouwen 

Energiezuinig bouwen kan op verschillende niveaus. Het wettelijk minimum is een BENG-woning en is bijna energieneutraal. Daarnaast kan een woning net zoveel energie opwekken als er verbruikt wordt( NOM-woning).   

Vragen over Bruggink? Neem contact met ons op.

Heb je eerst nog vragen of wil je liever eerst telefonisch de afspraakmogelijkheden bespreken? Bel of mail ons.

Afspraak maken
arrow right